MARKURELLS I WADKÖPING - HJALMAR BERGMAN


Markurells i Wadköping (1919) är Hjalmar Bergmans mest populära och kända roman. När den gavs ut tolkades den som ett komiskt mästerverk bland annat på grund av den öppna och närvarande berättartekniken. Boken är en festlig småstadsskildring som handlar om den färgstarke H.H. Markurell och hans påverkan på livet i den lilla staden Wadköping. Som i flera av Bergmans verk är relationen mellan far och son i centrum. Boken kom att bli Bergmans publika genombrott.


Hjalmar Bergman (1883-1931) och hans författarskap präglas av en småborgerlig uppväxt. Bergman kunde aldrig överge dåtidens borgerliga värderingar om konstnärens utanförskap och tvivelaktighet. Han skapade ett poetiskt universum i sina hemtrakter i Bergslagen med den lilla uppdiktade staden Wadköping som medelpunkt. Ett av Bergmans litterära signum var att han lät sina gestalter återkomma och knöt på så vis samman några av hans romaner.

ROBINSON CRUSOE - DANIEL DEFOE

 

Robinson Crusoe (1719) är en fascinerande och spännande berättelse om den engelske sjömannens inre och yttre kamp för överlevnad - totalt isolerad på en öde ö. Den unge Robinson var tidigt driven av en obetvinglig längtan att gå till sjöss. Han får uppleva många äventyrliga resor runt om i världen innan han under en våldsam storm lider det skeppsbrott som för honom som ensam överlevande till en öde ö i Karibien. Som genom ett under får han med sig en hel del personliga tillhörigheter, verktyg och annan livsnödvändig utrustning som underlättar hans 28 år långa vistelse på ön. Boken har kommit att bli en av världslitteraturens mest lästa och älskade romaner och är starkt inspirerad av den skotske sjömannen Alexander Selkirks femåriga ensamvistelse på en öde ö några år tidigare.

 

Daniel Defoe (1660-1731) är känd som en produktiv brittisk författare och politisk journalist. Han inledde sin yrkeskarriär inom affärsbranschen, men misslyckades och genomled en svår konkurs i trettiofemårsåldern. Därefter började han skriva. Som journalist blev han sin tids kanske främste skribent och det var först mot slutet av sin karriär som han började skriva de verk som gjort honom till en portalfigur inom den realistiska romanens historia.

DE TRE MUSKETÖRERNA - ALEXANDRE DUMAS


De tre musketörerna (1844) är en händelserik och spännande äventyrsroman som utspelar sig i Frankrike som under denna tid sjuder av våldsamma dueller, hovskvaller och kärleksäventyr. I centrum befinner sig den unge hetsporren d’Artagnan som kommit till Paris med förhoppning om att bli musketör. Han stöter snart på de tre vapenbröderna Athos, Porthos och Aramis som tillhör kungens musketörkår. De fyra skickliga duellanterna kommer att bli oskiljaktiga vänner och kastas in i den ena intrigen efter den andra i sin kamp att försvara den kungliga hedern. Deras valspråk är välkänt: En för alla, alla för en.

 

Alexandre Dumas d.ä. (1802-1870) var en synnerligen produktiv fransk författare. Många av hans böcker är äventyrsromaner och flertalet skrevs först som följetonger. Dumas är erkänd för sin stora berättartalang och hans böcker har älskats av generationer av läsare. Han signerade hundratals verk och har anklagats för att ha bedrivit en litterär ”författarverkstad” tillsammans med sina medarbetare. Han satte dock alltid sin personliga prägel på dialogen och upplägget. Hans mästerverk anses av många vara 1600-tals trilogin De tre musketörerna, Myladys son och Vicomte de Bragelonne.

SINGOALLA - VIKTOR RYDBERG


Singoalla (1857) är Viktor Rydbergs debutroman. Boken är en medeltidsromantisk berättelse som handlar om den djupa förälskelsen mellan zigenerskan Singoalla och riddaren Erland Månesköld. Den unge riddaren följer sina känslor och inleder ett förbjudet och omöjligt förhållande med den vackra och främmande Singoalla. Så småningom räddas Erland ur det påstådda fördärvet och uppmanas att förtränga sina känslor och förneka det som hänt. Singoalla kom att bli Rydbergs egen favoritroman.

 

Viktor Rydberg (1828-1895) anses som den svenska litteraturens sista romantiker. Han var också en radikal samhällsskildrare vilket han bland annat gav uttryck för i de motsättningar som uppkom i den svenska övergångsperioden från bondesamhälle till industrisamhälle. Många av hans verk genomsyras också av en stark humanistisk livsuppfattning. Rydberg hade en dröm om ett framtida samhälle där det goda var evigt och oförstörbart och där människor kunde leva i fullständig frihet.

CANDIDE - FRANCOIS VOLTAIRE


Candide (1759) är en satirisk berättelse där Voltaire driver med den filosofiska optimism som hävdar att vi lever i den bästa av tänkbara världar. Boken handlar om Candide som växer upp i en skyddad tillvaro hos baron von Thunder-ten-Trunckh i hans vackra slott i Westfalen. Han blir förälskad i baronens dotter Kunigunda och när deras ömsesidiga kärlek uppdagas blir Candide jagad från slottet. Detta är upptakten till hans händelserika resa runt om i världen under vilken han möter många intressanta personer och hamnar i ett flertal både blodiga och fantasieggande äventyr. Candide kan dock inte glömma sin ungdoms stora kärlek Kunigunda utan längtar efter att de skall återförenas.

 

François Voltaire (1694-1778) var en förkämpe för frihet och självständighet. Han var en mycket mångsidig författare och hans verk genomsyras av kvickheter och ironi. Voltaire var en inflytelserik fransk upplysningsförfattare som även var ledamot i den Franska akademien. Han idéer och verk känns fortfarande aktuella.


THÉRÈSE RAQUIN- ÉMILE ZOLA


Thérèse Raquin (1867) är Émile Zolas stora genombrottsverk. Boken är en naturalistisk skildring om otrohet, mord, kärlek och hat. Handlingen skildrar det stundtals brutala triangeldrama som utspelar sig mellan den i äktenskapet olyckliga Thérèse, hennes klene man Camille och dennes kamrat Laurent. Thérèse blir djupt förälskad i Laurent och de inleder ett hemligt förhållande. De älskandes köttsliga begär tar snart fullständig kontroll över deras liv och de ser bara en utväg – att mörda den äkta maken Camille. Men är detta vägen till fullständig lycka eller kommer samvetet över en hemsk handling att ta överhand? Scenen kompliceras ytterligare av att man lever tillsammans med makens överbeskyddande mor.

Denna utgåva innehåller författarens eget förord till den andra upplagan 1868, där bland annat den kritik som verket mötte vid publiceringen 1867 bemöts.

 

Émile Zola (1840-1902) är en av Frankrikes mest lästa och kända författare. Han räknas av många som naturalismens främste man. Förutom ett flertal kända litterära verk som Thérèse Raquin och den tjugo band starka romanserien om andra kejsardömet, Les Rougon-Macquart spelade han också en avgörande roll i Dreyfusaffären genom sin artikel J’accuse.

DEN SVENSKA BONDEPRAKTIKAN


I alla tider har människan varit intresserad av att förutspå framtida händelser. I vårt gamla bondesamhälle ansåg man sig ha mer eller mindre tillförlitliga metoder för att kunna spå kommande års väder. Astrologin betraktades som en viktig och seriös vetenskap, vilket gjorde att det skrevs detaljerade horoskop som talade om allt ifrån vilken hustru man skulle få till hur gammal man skulle bli. Om detta och mycket annat handlar den sägenomspunna boken Den svenska bondepraktikan.


Bondepraktikan kommer ursprungligen från Tyskland och den trycktes första gången redan 1508. Boken var då långt ifrån dagens. Den bestod endast av 12 sidor som mestadels handlade om juledagarnas inflytande på det nya året. I slutet av 1500-talet spred sig boken från Tyskland till Danmark. Inte förrän 1662 gavs bondepraktikan ut på svenska. Det skall då ha varit kyrkoherde Nils Klint som översatte boken.


1733 fick bondepraktikan sitt sista tillägg, vilket utgjordes av avsnittet ”Några märken till väderlekens förändring, som av långlig förfarenhet hava visshet; vilka äro åtskillige, såsom”. I detta avsnitt har svensk inhemsk tradition kommit till uttryck.


ABC-VISOR OCH SAGAN OM ÅRSTIDERNA - MONICA ARONSSON


Tycker du om rim och ramsor?

Då är ABC-visorna något för dig!

Ramsorna är lättlästa och speciellt lämpliga för nybörjar-läsaren. De kan också sjungas på välkända melodier.

 

Sagan om årstiderna är en trevlig berättelse om djuren i naturen. Den kan läsas, delvis sjungas och med fördel dramatiseras.

                                                                     

kundservice@klassikerforlaget.com

Copyright: Klassikerforlaget Steniq AB 2020