Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) anses som en av de största romantiska författarna i svensk litteratur. Han var mycket produktiv och hade en mångsidig yrkeskarriär. Som social reformator, visionär och genial författare blev han en föregångsman i Sverige. I flera av hans litterära verk tar han ställning mot det som han uppfattar som samtidens sociala och politiska orättvisor.
Det går an (1839) blev ett inlägg i kvinno- och äktenskapsdebatten och boken väckte stor uppståndelse när den gavs ut. Den talar för kvinnans rätt och mot den traditionella vigseln, vilket gjorde att Almqvist blev utsatt för en social förföljelse av den allmänna opinionen. Romanen handlar om den nytänkande glasmästardottern Sara. Hon menar att kvinnans självständighet och jämställdhet med mannen är en förutsättning för ett bättre liv och hon har ambitionen och den yrkesmässiga kunskapen för att stå på egna ben - något som skråväsendet anser som förbjudet. Under en ångbåtsresa förälskar hon sig i den romantiske sergeanten Albert, med vilken hon försöker omsätta sina idéer i praktiken. Boken har kommit att bli en riktig klassiker och räknas i Sverige som det främsta realistiska verket från denna tid.
Jane Austen (1775-1817) var en brittisk författare som idag har blivit en av de mest berömda genom tiderna. Under sitt korta liv, som abrupt slutade med sjukdom, hann hon skriva en del kärleksromaner som har fått hyllningar världen över. Dock fick hon aldrig själv uppleva den lyckliga kärlek som hon skrivit så mycket om.
Stolthet och fördom (1813) är en mäktig kärleksroman som räknas till en av vår tids bästa klassiker. Boken utspelar sig i de rikare delarna av den engelska landsbygden under 1700-talet. Där får vi följa den unga Elizabeth Bennet och hennes familjs livsresa med kärlek, arvstvister och äktenskap i centrum. Familjen lever ett relativt händelselöst liv tills den förnäme Mr Bingley och hans tystlåtne vän Mr Darcy gör entré.
Victoria Benedictsson (1850-1888) var en av Sveriges mest utpräglade litterära realister under sin levnadstid. Hon skrev sina böcker under pseudonymen Ernst Ahlgren, bl a för att kunna konkurrera på lika villkor med manliga författare.
Från Skåne (1884) är Benedictssons första bok och anses som ett av 1880-talets viktigaste realistiska verk. Det är en novellsamling som bygger på både självupplevda och återberättade händelser.
Hjalmar Bergman (1883-1931) och hans författarskap präglas av en småborgerlig uppväxt. Bergman kunde aldrig överge dåtidens borgerliga värderingar om konstnärens utanförskap och tvivelaktighet. Han skapade ett poetiskt universum i sina hemtrakter i Bergslagen med den lilla uppdiktade staden Wadköping som medelpunkt. Ett av Bergmans litterära signum var att han lät sina gestalter återkomma och knöt på så vis samman några av hans romaner.
Markurells i Wadköping (1919) är Hjalmar Bergmans mest populära och kända roman. När den gavs ut tolkades den som ett komiskt mästerverk bland annat på grund av den öppna och närvarande berättartekniken. Boken är en festlig småstadsskildring som handlar om den färgstarke H.H. Markurell och hans påverkan på livet i den lilla staden Wadköping. Som i flera av Bergmans verk är relationen mellan far och son i centrum. Boken kom att bli Bergmans publika genombrott.
Hans nåds testamente (1910) är Bergmans första satiriska mästerverk, och tillika hans genombrottsroman. Den handlar om baron Bernhausen de Sars överraskning på sin 65-årsdag. I släktens närvaro skall han upprätta och nderteckna sitt testamente.
Daniel Defoe (1660-1731) är känd som en produktiv brittisk författare och politisk journalist. Han inledde sin yrkeskarriär inom affärsbranschen, men misslyckades och genomled en svår konkurs i trettiofemårsåldern. Därefter började han skriva. Som journalist blev han sin tids kanske främste skribent och det var först mot slutet av sin karriär som han började skriva de verk som gjort honom till en portalfigur inom den realistiska romanens historia.
Robinson Crusoe (1719) är en fascinerande och spännande berättelse om den engelske sjömannens inre och yttre kamp för överlevnad - totalt isolerad på en öde ö. Den unge Robinson var tidigt driven av en obetvinglig längtan att gå till sjöss. Han får uppleva många äventyrliga resor runt om i världen innan han under en våldsam storm lider det skeppsbrott som för honom som ensam överlevande till en öde ö i Karibien. Som genom ett under får han med sig en hel del personliga tillhörigheter, verktyg och annan livsnödvändig utrustning som underlättar hans 28 år långa vistelse på ön. Boken har kommit att bli en av världslitteraturens mest lästa och älskade romaner och är starkt inspirerad av den skotske sjömannen Alexander Selkirks femåriga ensamvistelse på en öde ö några år tidigare.
Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av den svenska litteraturhistoriens största berättartalanger. Hennes ofta romantiska och mystiska historier kännetecknas av en gedigen, varm och personlig berättarstil. Sin inspiration hämtade hon från barndomens värmländska seder och sägner. År 1909 fick hon som första svensk nobelpriset i litteratur och 1914 blev hon som första kvinna invald i Svenska Akademien.
Anna Svärd (1928) är den tredje och sista delen i Löwensköldska trilogin. I denna bok är det den fattiga dalkullan Anna Svärd som står i centrum. Hon blir förälskad och gifter sig med prästen Karl-Arthur Ekenstedt och hoppas därmed få leva ett lättare liv. Hennes dröm delas dock inte av den nye maken utan hårt arbete och fattigdom väntar henne. Karl-Artur har efter sitt misslyckade förhållande med Charlotte Löwensköld bestämt sig för att leva ett självuppoffrande liv i fattigdom och med en enkel hustru som kan dela hans värderingar. Han är övertygad om att Gud har sänt Anna i hans väg. Förhållandet kompliceras ytterligare av de intriger som klockarens hustru skapar i sin iver att få behålla Karl-Arthur för sig själv. Mörka krafter tycks obönhörligt dra Karl-Artur mot hans undergång.
Charlotte Löwensköld (1925) är den andra delen i den Löwensköldska trilogin. Här får vi följa den stolta Charlotte Löwensköld, en stark och handlingskraftig ung kvinna som är förlovad med den gudfruktiga hjälpprästen Karl-Artur Ekenstedt. En serie olyckliga missförstånd leder till att deras förlovning slås upp. Charlotte kämpar för en snar återförening, men trots hennes uppoffringar kan hon inte rå på de krafter och intriger som drar henne allt längre ifrån sin älskade präst.
Löwensköldska ringen (1925) är första delen i den Löwensköldska trilogin, vilken är skriven under den senare delen av Selma Lagerlöfs författarskap. Den inledande boken är en klassisk spökhistoria men är samtidigt en av Selmas ljusare berättelser. Handlingen utspelar sig i 1700-talets Värmland på gården Hedeby där den ansedda familjen Löwensköld bor. Den ryktbare generalen Bengt Löwensköld är på egen begäran begravd tillsammans med sin dyrbara ring som han fått i gåva av självaste Karl XII. Lockelsen till den nedgrävda dyrgripen blir till slut för stor för en av bygdens bönder som stjäl ringen. Att ringen nu har fallit i orätta händer blir upptakten till en rad otäcka och olyckliga händelser.
Herr Arnes penningar (1904) är en spännande spökhistoria som utspelar sig i 1500-talets Bohuslän. En mörk natt beger sig ett skotskt rövarband till traktens prästgård där den rike Herr Arne bor med sin familj. Med skarpslipade knivar skyr de inga medel för att komma över familjens förmögenhet, vilket slutar med mord och en prästgård i full brand. Förövarna beger sig därifrån i trygg förvissning om att undgå upptäckt för deras avskyvärda brott. Vad de inte vet är att Herr Arnes fosterdotter Elsalill hållit sig gömd i huset och överlevt den hemska natten. Berättelsen är inspirerad av en verklig händelse.
Körkarlen (1912) är en otäck berättelse där död och försoning står i centrum. Det är nyårsnatt och den självuppoffrande slumsystern Edit ligger på sin dödsbädd. Hennes sista önskan är att få tala med den försupne David Holm. Ingen begriper varför. David själv tillbakavisar hånfullt Edits begäran, vilket leder till att dödens körkarl gör entré, dragandes på sin skrangliga kärra. Han ålägger David en mörk och dyster uppgift.
Kejsarn av Portugallien (1914) är ett vackert men sorgligt familjedrama som utspelar sig på den värmländska landsbygden. I berättelsens centrum står torparen Jan och hans ögonsten, dottern Klara Fina. Dagen då dottern föds omfamnas fadern av det han uppfattar som den sanna kärleken och hans liv får en mening som det inte haft förut. Beroendet växer sig starkare och biter sig fast under uppväxtåren då dottern skänker så mycket glädje till sina föräldrar. Klara Fina längtar dock ut i den stora världen och tar därför chansen att söka sin lycka i Stockholm. Detta blir för mycket för fadern som vägrar acceptera att dottern försvunnit och han glider sakta men säkert in i en drömvärld.
Viktor Rydberg (1828-1895) anses som den svenska litteraturens sista romantiker. Han var också en radikal samhällsskildrare vilket han bland annat gav uttryck för i de motsättningar som uppkom i den svenska övergångsperioden från bondesamhälle till industrisamhälle. Många av hans verk genomsyras också av en stark humanistisk livsuppfattning. Rydberg hade en dröm om ett framtida samhälle där det goda var evigt och oförstörbart och där människor kunde leva i fullständig frihet.
Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907) är sagan om hur Nils gåsapåg, genom ett av sina pojkstreck, blir förvandlad till en liten tummetott. Vi får följa Nils och hans följeslagare, vildgässen, på en mycket händelserik resa genom Sverige. Boken är inte endast rolig och spännande, utan den ger också en nyttig lektion i såväl Sveriges geografi som historia.
Singoalla (1857) är Viktor Rydbergs debutroman. Boken är en medeltidsromantisk berättelse som handlar om den djupa förälskelsen mellan zigenerskan Singoalla och riddaren Erland Månesköld. Den unge riddaren följer sina känslor och inleder ett förbjudet och omöjligt förhållande med den vackra och främmande Singoalla. Så småningom räddas Erland ur det påstådda fördärvet och uppmanas att förtränga sina känslor och förneka det som hänt. Singoalla kom att bli Rydbergs egen favoritroman.
August Strindberg (1849-1912) är Sveriges störste och den internationellt mest erkände författaren från sekelskiftet. Han räknas som den främste representanten för naturalismen i Sverige och var under sin levnadstid en dominerande person i den svenska litteraturen. Strindberg var mycket produktiv och skrev många betydande och banbrytande romaner, noveller och dramer.
Kammarspelet Fadren (1887) är ett familjedrama som handlar om ett gift par och deras strid om dotterns uppfostran. Kvinnans list övergår mannens förstånd står det i bibeln, vilket är något som man tydligt kan utläsa i detta verk då modern använder all sin list för att få sin vilja igenom, även om det ibland kan tyckas omoraliskt.
Spöksonaten (1907) anses av många som Strindbergs mest svårtolkade verk. Skådespelet handlar om en ung student som via ett möte med en äldre herre, direktör Hummel, dras in i dennes värld som är full av förvecklingar och hämndaktioner.
Fröken Julie (1888) spelades upp första gången i Paris 1893 och blev då en stor succé. Dramat utspelas under midsommarnatten och handlar om den hastigt påkomna förälskelsen mellan den unga fröken Julie och betjänten Jean. Dialogen dem emellan är mycket intensiv och gripande.
De lycksaliges ö (1884) är en samhällssatirisk bok som genomsyras av Strindbergs förakt mot det moderna samhället och människans fåfänglighet. Den handlar om en grupp människor som blir landsförvisade från Sverige. Deras fartyg förliser och de driver iland på en öde ö. När Strindberg skrev denna bok inspirerades han i mångt och mycket av Defoes Robinson Crusoe.
"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen". Så inleds skärgårdsromanen Hemsöborna (1887) vilken har blivit en av den svenska litteraturhistoriens mest lästa böcker. "Yrvädret" är fastlänningen Carlsson som kommer till ön Hemsö för att hjälpa änkan Flod och hennes son med lantbruket. Carlsson har ett glatt humör och många nya idéer som välkomnas av många men inte alla. En sak är säker - livet för Hemsöborna förändras och blir aldrig sig likt igen. Romanen skiljer sig från Strindbergs övriga författarskap då den inte har någon social tendens utan huvudsakligen ett konstnärligt och underhållande syfte, eller som han själv beskriver den - "en svensk och en rolig och en grofkornig kostlig bok". Ön Hemsö motsvaras i verkligheten av Kymmendö i Stockholms skärgård och romanen bygger på Strindbergs egna intryck från sina sommarvistelser i dessa trakter.
Inferno (1897) är ett utdrag, en bekännelse, ur August Strindbergs liv under några år i mitten av 1890-talet. Strindberg levde då under ständig förföljelsemani och tvingades därför flytta ett otal gånger. I det dagliga livet upplevde han tecken överallt och han kände föraningar i det mesta han företog sig. Han trodde sig se förbi verkligheten och kände hela tiden att jordelivet styrdes av en sträng, högre makt.
Röda rummet (1879) är skriven i bästa fransknaturalistiska anda. Boken var ett genombrott för realism och naturalism i det litterära Sverige. Handlingen kretsar kring Röda rummet på Berns i Stockholm där likasinnade konstnärer träffas för att utbyta radikala åsikter. I boken får vi följa den unge Arvid Falk och hans strävan att bli en erkänd författare. Som i flera av Strindbergs verk haglar kritiken mot det mesta inom det moderna samhället.
Antologin Svenska Diktare innehåller lyrik av några av Sveriges främsta diktare från tre århundranden: CJL Almqvist, D Andersson, PDA Atterbom, K Boye, W von Braun, K Ek, G Fröding, O Hansson, V von Heidenstam, EA Karlfeldt, JH Kellgren, AM Lenngren, CG af Leopold, E Lindorm, H Löwenhjelm, A Nathorst, HC Nordenflycht, JL Runeberg, V Rydberg, B Sjöberg, EJ Stagnelius, A Strindberg, E Södergran, E Tegnér, JO Wallin.
Hjalmar Söderberg (1869-1941) har haft stor betydelse för den svenska 1900-tals litteraturen. Hans författarskap var omdebatterat under hans livstid, men har senare fått ett allt större erkännande. I många av Söderbergs verk återspeglas hans egen pessimistiska livsuppfattning, och denna rena och klara stil kom att bli en förebild för andra samtida författare. Under 30-talet drev han även en kamp för att hejda den fascistiska och kommunistiska framfarten i Europa.
Doktor Glas (1905) är ett triangeldrama mellan doktor Glas, pastor Gregorius och dennes fru Helga. Doktor Glas som känner sig intellektuellt överlägsen andra människor trots sitt eget självförakt bli förtrollad av pastorns fru. Samtidigt hyser han ett förakt inför pastorns motbjudande karaktär. Detta dilemma leder till en moralisk inre kamp hos doktorn vilket får ödesdigra följder.
Candide (1759) är en satirisk berättelse där Voltaire driver med den filosofiska optimism som hävdar att vi lever i den bästa av tänkbara världar. Boken handlar om Candide som växer upp i en skyddad tillvaro hos baron von Thunder-ten-Trunckh i hans vackra slott i Westfalen. Han blir förälskad i baronens dotter Kunigunda och när deras ömsesidiga kärlek uppdagas blir Candide jagad från slottet. Detta är upptakten till hans händelserika resa runt om i världen under vilken han möter många intressanta personer och hamnar i ett flertal både blodiga och fantasieggande äventyr. Candide kan dock inte glömma sin ungdoms stora kärlek Kunigunda utan längtar efter att de skall återförenas.
Thérèse Raquin (1867) är Émile Zolas stora genombrottsverk. Boken är en naturalistisk skildring om otrohet, mord, kärlek och hat. Handlingen skildrar det stundtals brutala triangeldrama som utspelar sig mellan den i äktenskapet olyckliga Thérèse, hennes klene man Camille och dennes kamrat Laurent. Thérèse blir djupt förälskad i Laurent och de inleder ett hemligt förhållande. De älskandes köttsliga begär tar snart fullständig kontroll över deras liv och de ser bara en utväg – att mörda den äkta maken Camille. Men är detta vägen till fullständig lycka eller kommer samvetet över en hemsk handling att ta överhand? Scenen kompliceras ytterligare av att man lever tillsammans med makens överbeskyddande mor.
Denna utgåva innehåller författarens eget förord till den andra upplagan 1868, där bland annat den kritik som verket mötte vid publiceringen 1867 bemöts.
François Voltaire (1694-1778) var en förkämpe för frihet och självständighet. Han var en mycket mångsidig författare och hans verk genomsyras av kvickheter och ironi. Voltaire var en inflytelserik fransk upplysningsförfattare som även var ledamot i den Franska akademien. Han idéer och verk känns fortfarande aktuella.
Émile Zola (1840-1902) är en av Frankrikes mest lästa och kända författare. Han räknas av många som naturalismens främste man. Förutom ett flertal kända litterära verk som Thérèse Raquin och den tjugo band starka romanserien om andra kejsardömet, Les Rougon-Macquart spelade han också en avgörande roll i Dreyfusaffären genom sin artikel J’accuse.
Martin Bircks ungdom (1901) är Söderbergs gonombrottsroman. Denna varma barndomsskildring handlar om en liten osäker Stockholmspojkes tankar och funderingar, och dess påverkan i hans utveckling till vuxen man.